Boeren-omelet

9 september 2015

Iedereen maakt wel eens gebakken ei in de vorm van een spiegel-ei of een omelet.
Heerlijk om de dag te beginnen met voornamelijk eiwitten. Je houdt hierdoor een lang verzadigend gevoel. Probeer dit alleen niet te combineren met zetmeel. Dierlijke eiwitten in combinatie met zetmeel kan de vertering van eiwitten in de weg staan. Het is daarom ook goed om eieren te combineren met groente in plaats van met brood.

Waarom kiezen voor biologische eieren?
Bij het houden van biologische kippen ligt de nadruk vooral op de gezondheid van de kippen. Ze kunnen rond scharrelen binnen of buiten. Ze hebben voldoende zit stokken en buiten kunnen ze eten van onbespoten gras. Het voer van de kippen bestaat voornamelijk uit graan en grassoorten die niet genetische gemanipuleerd zijn. Bij de kippen gaat het voornamelijk om de gezondheid, waardoor ze ook niet vol gespoten worden met preventieve antibiotica en groeihormoon. Antibiotica is alleen toegestaan wanneer er een infectie uitbreekt.

De schil van een biologische ei is dikker en de eidooiers hebben een dieporanje kleur. (door de carotenoïden oftewel vitamine A) Alles wat een kip eet komt in het ei aan voedingsstoffen weer terug. Belangrijk dus om biologische eieren te kopen, zodat de kip een beter leven heeft en wij uiteindelijk ook!

 

Ingrediënten
3 biologische eieren
1 tomaat
½ ui (bosui, lente ui)
½ paprika
100 gram gerookte zalm.
5 blaasjes verse basilicum
Snufje Himalaya zout, zwarte peper, oregano en kurkuma.
Kokosolie om in te bakken

 

Bereidingswijze
Klop de eieren los in een grote kom, voeg daar de gesneden tomaat, ui, paprika en kruiden aan toe. Klop tot één geheel. Vet de pan in met kokosolie en bak de eieren op een laag pitje goudbruin. (beide zijde)

Voeg op het laatst de basilicum en zalm toe, laat even door en door warm worden. Enjoy your meal!

 

Variatietip: Wissel de zalm in voor geitenkaas met pijnboompitten.