Healthy Brownies

8 oktober 2015

Jaahooor hier zijn ze dan, de gezonde brownies! Verras je familie, vrienden of kennissen met dit heerlijke dessert, vooral als de brownies net uit de oven komen zijn ze op z’n lekkerst!

Ik ben aan het experimenteren voor een verantwoord en healthy ondernemersontbijt die volgende week vrijdag gepland staat. Deze brownies waren zo goed gelukt dat ik ze graag met jullie wil delen.

Wat maakt raw cacao zo gezond?
Ruim 1 miljoen Nederlanders slikt antidepressiva. Het gebruik van een medicijn als Ritalin is de afgelopen 6 jaar van 70.000 naar ver over de 200.000 gegaan. De ziekte zoals, Alzheimer, MS en Parkinson zijn nog steeds in opmars. Klachten van en in ons brein zijn voor mensen veel meer dan fysieke klachten. Eigenlijk is elk lichaamsdeel afhankelijk van een goed functionerend brein. Het centrale zenuwstelsel wordt bijna volledig gereguleerd door aminozuren en peptiden. De neurotransmitters die uit deze voedingsstoffen gemaakt worden zijn van steeds grotere betekenis. De vier belangrijkste neurotransmitters zijn Dopamine, Acetylcholine, Gaba en Serotonine.
Veel voeding is voeding voor het brein. Onder andere cacao wat ervoor zorgt dat de aanmaak van Dopamine, Acetylcholine en Serotonine stimuleert.

Neurotransmitters zijn communicatie moleculen die worden gemaakt uit de voeding die je eet. Ze hebben een belangrijk effect op je lichamelijke en mentale fitheid, reactiesnelheid, motoriek, immuunsysteem, geheugen, aandacht, concentratie, focus, je gevoel en je persoonlijkheid. Ze spelen dus een grote rol in onze dagelijkse bezigheden.

Dopamine.
Geeft je kracht, zowel fysiek, mentaal, emotioneel als in je stofwisseling. Het geeft dus power en energie. Je hebt energie om dingen te ondernemen, voldoende wilskracht om iets af te maken. Dopamine laat je makkelijker keuzes maken. Het geeft je een goed gevoel over jezelf en is dus van belang in leerprestaties, sportprestaties en dagelijkse werkzaamheden. Het verhoogt je doorzettingsvermogen.

Acetylcholine.
Geeft je brein snelheid on informatie te kunnen verwerken. Het maakt je creatiever en zorgt dat je openstaat voor nieuwe ideeën en veranderingen. Het maakt het brein bewuster, vooral ook van je omgeving. Dit maakt je sensitiever, wellicht gevoeliger en geeft een hoger lichaamsbewustzijn. Acetylcholine is voor de motoriek van belang als het gaat om reactiesnelheid of denk aan sporten die hoog coördinatieve vaardigheden vragen.

Serotonine.
Deze neurotransmitter zorgt voor het synchroniseren van het brein, zodat je iedere morgen een frisse start kunt maken. Het zorgt voor het vermogen om te rusten, regenereren en sereen te zijn. Het heeft een helend, verzorgend en verzadigend effect op het brein. Wanneer er voldoende serotonine beschikbaar is, kun je diep slapen, van eten genieten en relationeel denken. Het gaat je om plezier, flexibiliteit, positiviteit en verandering. De sleur wilt je zoveel mogelijk vermijden. Serotonine zorgt ook voor goed contact tussen lichaam en geest. Het maakt je praktisch en oplossingsgericht.

Vooral cacao, maca poeder, tarwekiemen, haver, vlees, avocado, peulvruchten en eieren stimuleren de aanmaak van deze drie neurotransmitters.

Reden genoeg om deze brownie vandaag nog te maken.

Ingrediënten:
– twee zoete aardappelen (ca. 400gram)
– 60 gram ongebrande hazelnoten
– 40 gram boekweitmeel
– 6 el rauwe cacaopoeder
– 1/2 tl gemberpoeder
– 1 tl zwarte vanille poeder
– 1 tl kaneel
– snufje zeezout
– 160 gram ontpitte dadels
– twee handjes walnoten
– 3 el ahornsiroop
– kokosolie voor invetten

Bereidingswijze :
Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de zoete aardappelen en snijd ze eenmaal in de lengte door. Vet de aardappelen in met kokosolie en zet ze 20 tot 25 min in de oven totdat ze gaar en zacht zijn. Laat de oven op 180 graden staan. Laat de aardappelen afkoelen.

Doe de hazelnoten in een mixer en maal ze fijn. Voeg het boekweitmeel, 5 eetlepels cacaopoeder, gember- vanille- en kaneelpoeder met een snufje zeezout toe en roer dit goed door elkaar. Snijd de dadels in stukjes, doe de afgekoelde aardappels in de keukenmachine en maal het samen met de dadels fijn. Voeg nu de droge substantie en de aardappel met dadels samen in een kom met de helft van de gehakte walnoten kneed het tot een klomp deeg. Leg een stuk bakpapier in een ovenschaal en doe het deeg daarin. Zet het deeg dan 30 min in de oven. Prik om te controleren met een satéprikker in de brownie om te kijken of hij gaar is. Als er niets meer aan de satéprikker blijft plakken haal je de schaal uit de oven. Laat het dan ongv 10 min afkoelen en maak ondertussen de chocolade saus van 1 el cacao poeder gemengd met 3 el ahornsiroop en een snufje zeezout.

Serveer de brownie met chocolade saus en gehakte walnoten en eventueel een schijfje sinaasappel.

Bronnen:
http://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.0050045
http://www.volkskrant.nl/binnenland/producent-antidepressivum-verzwijgt-risico-op-zelfmoord~a4144364/
http://www.medischdossier.org/archief/