Kracht van Manuka Honing

25 september 2015

Wat is er nu zo bijzonder aan Manuka honing? 
Manuka honing is in Nederland nog niet zo bekend. De honing is afkomstig uit Nieuw-Zeeland.

Hier groeit de Manukastruik ook wel Leptospermum scoparium genoemd. Deze struik groeit door heel Nieuw-Zeeland, maar ook in grote delen van Australië. De honing die de bijen van deze struik maken heeft een bosachtige smaak en is donker van kleur.

De geneeskrachtige werking van Manuka honing. 
Pmanuka bloemrofessor Peter Molan ondekte in 1982 de speciale werking van Manuka honing. Sinds 2011 wordt Manuka honing onderzocht in het Academisch Medische Centrum van Amsterdam. De honing zou een doorbraak kunnen betekenen in de strijd die ziekenhuizen voeren tegen antibioticaresistente superbacteriën als de methicilline-resistente Staphylococcus aureus – beter bekend als MRSA.
Een team van wetenschappers onder leiding van professor Rose Cooper van het University of Wales Institute in Cardiff (UWIC) heeft onderzocht hoe manuka inwerkt op de drie typen bacteriën die doorgaans een wondinfectie veroorzaken, waaronder de beruchte antibioticaresistente MRSA. De honing zou de groei van bacteriën op verschillende manieren kunnen verstoren waardoor de bacteriën weer gevoelig kunnen worden voor antibiotica. Doorslaggevend daarbij is dat manukahoning de hechting van bacteriën aan weefsel blijkt te verhinderen, een essentiële stap in het infectieproces. Bovendien blokkeert het de vorming van zogeheten biofilms, een laagje dat bacteriën tegen antibiotica beschermt waardoor ze hardnekkige chronische infecties kunnen veroorzaken. Maar het allerbelangrijkst is dat de honing de MRSA gevoeliger maakt voor antibiotica als oxacilline – waarmee de antibioticaresistentie wordt doorbroken.

‘Dit wijst erop dat bestaande antibiotica – in combinatie met manukahoning – effectiever resistente infecties kunnen bestrijden’, aldus professor Cooper. Het kan ook betekenen dat manukahoning op zichzelf infectiebestrijdende eigenschappen heeft en bij infecties lokaal kan worden gebruikt als uitwendig alternatief voor antibiotica. Een aantal ziekenhuizen gebruikt inderdaad met succes al jarenlang met manukahoning geïmpregneerd verband bij de wondverzorging.

Alle honingsoorten hebben tot op zekere hoogte een antibacteriële werking. Dit ligt aan de waterstofperoxide die gevormd wordt door het enzym glucose-oxidase, dat bijen aan de nectar toevoegen om honing te maken. Manukahoning heeft daarnaast nog een hoog gehalte niet-peroxide antibacteriële bestanddelen. Het is deze niet-peroxide activiteit die de ‘unieke manukafactor (UMF)’ wordt genoemd.

De Active Manuka Honey Association (AMHA) is een organisatie voor de standaardisering van de manuka honing. De AMHA hanteert 2 factoren die bepalend zijn voor de sterkte van de antibacteriële werking van de honing. De 2 factoren zijn: UMF en MGO.

Hier een uitleg over UMF en MGO.

UMF factor
De Unique Manuka Factor (UMF) meet hoe sterk de actieve enzymen in manuka honing zijn. Het zijn namelijk deze actieve enzymen die tegen slechte bacteriën vechten.

MGO factor
Een andere factor die gebruikt wordt is de MGO-factor. Aan de hand van de MGO-factor kan je aflezen hoeveel van de werkzame stof methylglyoxal in de honing zit. Ook bij deze factor geldt: hoe hoger de factor, hoe sterker de medicinale werking.

Let daarom bij het kopen van Manuka honing altijd op de UMF factor en de MGO factor. Deze factors zijn bepalend voor de medicinale werking. De sterkste werking heeft een UMF factor van 25 en een MGO factor van 550, hier betaal je dan alleen wel veel geld voor.

Bron:
http://waikato.academia.edu/PeterMolan/Papers
http://resource.wageningenur.nl/nl/show-31/Medicinale-honing-doodt-MRSA.htm
http://www.medischdossier.org/