Kruidenadvies

23 november 2017

Binnen Health-compact zijn er nieuwe ontwikkelingen. Als orthomoleculair therapeut blijf je leren. Begin volgend jaar mag ik mezelf Herborist noemen. Wat is een herborist? Een Herborist gaat aan de slag met geneeskrachtige kruiden. Je werkt voornamelijk met inlandse kruiden, maakt preparaten op basis van planten en geeft kruidenadviezen. Kruiden kunnen namelijk preventief, genezend of gezondheidsbevorderend worden gebruikt. De moderne fytotherapie zit in de lift. Steeds meer mensen willen een natuurlijk alternatief. De heilzame werking wordt steeds meer onderzocht door middel van klinisch onderzoek.De werking van de geneeskrachtige planten kun je verklaren aan de hand van de vastgestelde inhoudsstoffen. Kruiden zijn niet helemaal ongevaarlijk, er bestaan namelijk ook kruiden met een schadelijke nevenwerking. Daarom is het belangrijk om je eerst te verdiepen in de werking van kruiden en eventueel een herborist om advies te vragen.

Kruiden kunnen op verschillende manieren werkzaam zijn:
– Bloedvatverwijdend
– Samentrekkend
– Vochtafdrijvend
– Ontsmettend
– Activerend
– Kalmerend
– Negatieve emoties

Het gebruik van kruiden is zo oud als de mensheid zelf. In het verleden gebruikte men planten als voedsel, om zich te kleden, in rituelen, in schoonheidsproducten en als geneesmiddel. Vaak werd de therapeutische werking bij toeval ontdekt. Ook dieren blijken de geneeskrachtige werking van bepaalde planten te kennen. Er is uit observatie gebleken dat vogels met een beschadigde vleugel op wondhelende planten gaan rusten. Gorilla’s laten hun kinderen kennismaken met planten en bij kiespijn kauwen ze op pijnstillende kruiden.

In de 19de eeuw ontwikkelde fytochemie steeds meer. Er werden steeds meer wetenschappelijke bevinden gedaan. De mensen slaagde erin om de werkzame bestanddelen van planten te achterhalen. Zo konden ze na analyse van bepaalde stoffen wetenschappelijk aantonen waarom een kruid de bepaalde werking had.

– Colchicine bijvoorbeeld, een stof die voorkomt in herfsttijloos, heeft een pijnstillende werking.
– Allantoïne dat zich in smeerwortel bevindt, zorgt voor een goede genezing van de huid.
– Morfine en codeïne zijn sterke pijnstillende stoffen die we in de papaver somniferum terug vinden.

In de volgende fase gingen mensen niet alleen belangrijke werkzame stoffen van de planten aantonen, maar deze ook isoleren. De overige stoffen werden als ballast beschouwd en verwijderd. Tenslotte werden de werkzame stoffen synthetisch nagemaakt. Dit was goedkoper en ging sneller. Veel moderne geneesmiddelen zijn zo tot stand gekomen. Aspirine bijvoorbeeld bestaat uit salicylverbindingen die ook in de moerasspirea terug te vinden zijn. De salicytaten in de aspirine zijn wel veel sterker geconcentreerd. Het blijkt nu dat salicytaten zonder ballaststoffen het maagslijmvlies aantasten. In het plantje moerasspirea daarentegen, zitten ook verzachtende looistoffen die zulke nevenverschijnselen vermijden. Looistoffen beschermen namelijk de maagslijmvliezen. De moderne fytotherapie werkt met de volledige plant. Deze kruidenextracten bevatten nog alle inhoudsstoffen wat resulteert in een tragere, maar wel duurzame werking.

Kruidenadvies is vanaf 2018 mogelijk bij Health-compact.