Mediterraanse Boerenkoolstamppot.

9 oktober 2015

De winter komt eraan en dan krijg je weer te maken met Hollandse stampotten op je bord. Van de zomer ben ik in Italië geweest, en zongedroogde tomaatjes zijn echt een favoriet geworden. Dus een beetje van ons zelf en een beetje van de Italianen.

Verse boerenkool is een zeer goede bron van vitamine C, het bevat ongv. 95 gram vitamine C per 100 gram. Juist in de winter is vitamine C belangrijk voor ons immuunsysteem, zodat we verschillende soorten griepjes de baas blijven.

Deze groente wordt steeds bekender om zijn gezonde uitwerking. Er zijn 45 flavonoïden werkzaam in de boerenkool waarvan kaempferol en quercetine de meest bekende zijn. Deze flavonoïden versterken elkaars werking en de werking van betacaroteen en luteïne, welke beide in ruime mate in boerenkool zitten.

Ingrediënten voor 4 personen:
– ca 800 gram verse boerenkool.
– ca 150 gram knolselderij
– 200 gram aardappels
– 1 volle eetlepel Italiaanse kruiden. (Basilicum, oregano)
– 2 theelepels gemalen rozemarijn
– 1 flinke scheut koud geperste olijfolie
– klein beetje roomboter
– een paar theelepels zeezout of kruidenzout (bijv. herbamare van Vogel)
– Snufje zwarte peper
– 1 teen knoflook uitgeperst
– 10 fijn gesneden zongedroogde tomaatjes
– 100 gram pijnboompitjes
– vers geitenkaasje

Bereidingswijze:
Schil en kook de aardappels. Was en snijd de boerenkool fijn. Doe de boerenkool bij de gekookte aardappelen en kook het ongv in 20-30 min gaar. Stamp of mix het geheel en doe vervolgens de rest van de ingrediënten erbij. Behalve de pijnboompitjes en het geitenkaasje. Breng het goed op smaak met de kruiden. Bak de pijnboompitjes kort in een koekenpan, zodat ze ligt bruin worden en serveer het geitenkaasje met de pijnboompitjes los bij de boerenkoolstamppot.

Tip: Het restje is heerlijk de volgende dag als koude salade, voeg de onderstaande ingrediënten nog toe.
– Halve paprika in stukjes
– 1 vers geitenkaasje
– 50 gram pijnboompitjes
– 5 gehakte paranoten
– 10 zwarte olijven fijn gesneden
– 1 eetlepel verse pesto
– eventueel nog een paar extra zongedroogde tomaatjes met wat rucola toevoegen.