Ontgiften, ontslakken, detoxen.

18 september 2015
Wat is nu detoxen? Het komt steeds meer voor, maar waar dient het voor en welke uitwerking heeft het op het lichaam.
Veel mensen denken dat detox een paar sapjes weg drinken is en dan hopen dat je een aantal kilo afvalt. Nou die paar kilo val je wel af, maar of je het lichaam een plezier doet is vraag twee. 

Detox staat in het Engels voor ontgiften. Je ontdoet je lichaam van gifstoffen, zoals toxinen en stressoren. Hierdoor krijgt je systeem de ruimte om weer optimaal te functioneren. Je systeem bestaat uit het fysieke, mentale, emotionele en spirituele vermogen. Voor het lichaam is het eigenlijk een vanzelfsprekendheid om zich zelf te herstellen en te reinigen. Als… En daar komt het! Als het maar de juiste voedingsstoffen binnen krijgt, en ook nog is in de juiste verhouding en combinatie. En als we spreken van de juiste voedingsstoffen, dan hebben we het niet over voorgesneden en verpakte groente uit de supermarkt, maar pure en onbewerkte voeding die je misschien wel zelf verbouwd of haalt bij de biologische boer.

Om even terug te komen op de toxinen en de stressoren. Dit zijn voornamelijk afvalstoffen die zich buiten het lichaam vormen (exogeen) en die zich in het lichaam vormen. (endogeen)
Exogene factoren kun je denken aan chemische stoffen, zoals zware metalen, medicijnen, trauma, straling, voeding.
Endogene factoren kun je denken aan onvolledige vertering en ontgifting, PH veranderingen, belemmerde uitscheiding (chronische obstipatie) emotionele/mentale stress.

Alles wat wij mensen produceren, eten, smeren, inademen, innemen en uitscheiden komt uiteindelijk weer via onze leefomgeving bij ons terug. Bijv de anticonceptie pil nemen we in, plassen het uit, komt in het water, maar er wordt lang niet alles eruit gefilterd. Onderzoek toont aan dat de anticonceptie steeds in hogere percentages in ons water terug komt. Gelukkig hebben wij in het lichaam ook een fabriek die ons helpt met de afbraak van medicatie, chemische stoffen en andere stoffen die in het lichaam niet thuis horen. Deze fabriek noemen we de lever.

Ontzettend belangrijk is onze lever, hij weegt 1400 gram en is één van onze grootste organen in ons lichaam. De belangrijkste functies van de lever is het uitscheiden van gal, die zich verzameld in de galblaas. Verder het metabolisme van eiwitten, suikers en vetten. Het is een opslag voor vetoplosbare vitamines A, D, B12, foliumzuur en het ontdoet het lichaam van giftige stoffen.

Als er dus via je voeding veel chemische stoffen binnen komen, zoals bestrijdingsmiddelen, medicatie en kwik kan het zijn dat de lever het niet meer kan verwerken. Gifstoffen komen dan in het bloed en hopen zich op in de cellen, waardoor er schade aan de cellen kan optreden.

Een leuk voorbeeld is de tong. Een beslagen tong zegt al veel over de werking van lever. Evenals concentratie problemen, somberheid, hoofdpijn, spierpijnen, moeilijk verteren van vet, slaapstoornissen (tussen 1 en 3 uur snachts wakker) ’s ochtends weinig eetlust. Goed om bij jezelf na te gaan of er klachten zijn.

Een detox is niet alleen bedoeld voor de lever, maar in feite zijn alle uitscheidingsorganen van belang. Zowel de darmen, nieren, longen en huid zijn belangrijke uitscheidingsorganen die je tijdens een detox kan benutten voor een optimale uitscheiding.
Vergeet ook niet het losmazig bindweefsel. Dit is het grootste weefsel wat wij hebben. (60%)
Het bevindt zich niet alleen onder de huid en slijmvliezen, maar het zit ook om organen, weefsels, zenuwen en vaten heen. Ook tussen de cellen ligt een heel klein laagje losmazig bindweefsel. De functie is niet alleen schokdemping, bescherming en elasticiteit, maar ook toevoer van stoffen naar- en afvoer van de cellen.

Het losmazig bindweefsel bestaat uit collageen, bindweefselcellen, immuuncompetente cellen, zenuwcellen, gel-achtige grondsubstantie van water, met suiker-eiwitcomplexen, die als kristal-netwerk gegroepeerd zijn. En uit zouten (ionen) en onverzadigde vetzuren. Eigenlijk alle overdrachten van en naar de cellen gaat via dit losmazig bindweefsel. Het speelt een rol in de communicatie tussen de cellen en de weefsels. Alle toxinen en stressoren hopen zich op in dit losmazig bindweefsel en komen uiteindelijk in de cellen terecht. Dit losmazig bindweedsel is dus van grote invloed op onze gezondheid en het functioneren van onze cellen en weefsels.

Het is daarom goed om je bewust te zijn van symptomen die leiden tot verslakking. Het lichaam ruimt afvalstoffen op via koorts, braken, diarree, slijm en transpiratie. Detox is in feite het lichaam helpen om tot het zelfgenezende vermogen te komen en je lichaam weer in balans te brengen met ondersteunende middelen.

Het is namelijk noodzakelijk dat we in gaan zien dat onze westerse leefstijl verzurend werkt op ons lichaam. Denk bijv aan de langdurige overmaat van zuurvormend voedsel. Hier kun je denken aan suiker, dierlijke eiwitten, peulvruchten, slecht gekauwde rauwkost (gisting) en vruchtensappen. We kennen de genotmiddelen zoals, koffie, thee, frisdrank, alcohol, nicotine en drugs maar al te goed. Steeds vaker komen we in aanraking met stresssituaties, zoals hoge werkdruk, relatie problemen en negatieve emoties. We verstoren ons lichaam door geneesmiddelen, cosmetica, overmatig sporten of juist te weinig bewegen. Het is daarom goed dat je de primaire regulatieprocessen gaat herstellen, de communicatie tussen de cellen gaat bevorderen en het zelfgenezend vermogen van het lichaam weer gaat terug vinden. Ga je lichaam opnieuw voelen, weet wat jouw lichaam aan kan en besef dat je in dit leven het met dit lichaam moet doen.

Wil je informatie over de juiste detoxkuur die bij jou past, neem dan contact op via het inschrijfformulier.