Spelt ontbijtkoek

17 september 2015

Ik ben helemaal in de wolken van het boek van Rineke Dijkinga. ‘Weten van (H)eerlijk eten’ Dit recept komt daar ook uit, alleen heb ik er mijn eigen draai aan gegeven.. Een beetje eigenwijs, dat wel! Maar experimenteren met recepten is gewoon leuk om te doen. Altijd weer een verrassing of het gelukt is of niet.

Zo ook dit recept. Handig om mee te nemen als ontbijt in de auto. Vaak op woensdag zit ik om kwart over 6 al in de auto en is dit ontbijt handig om de dag van te voren te maken. Het liefst eet ik mijn ontbijt gewoon aan de keukentafel in alle rust op, dit is overigens ook de gezondste manier om de dag te beginnen. Maargoed, woensdagmorgen is het bij mij rennen, vliegen en dan maakt dit ontbijt mij blij in de auto.

Ingrediënten:
– 250 gram speltvolkoren meel
– 2 theelepels kokosbloesemsuiker
– 1 theelepel zeezout
– 2 volle theelepels wijnsteenbakpoeder.
– 200 ml amandelmelk
– 1 theelepel gemalen vanille
– 1 theelepel kaneel
– 1 theelepel gesmolten kokosolie
– 2 middelgrote Elstar appels
– 1 handje rode bessen
– 100 gram gehakte noten
– 20 gram gedroogde cranberries

Bereiding:
Doe meel, kokosbloesemsuiker, zout, wijnsteenbakpoeder, amandelmelk en de specerijen in een kom en meng het met de hand of met een mixer met deeghaken. Zet het eventueel een paar uur op een warme plaats met een doek erover, voor het rijzen.

Schil de appel in kleine blokjes, verwarm de oven op 140 graden en smelt de kokosolie even in een kommetje. Doe de gesmolten kokosolie door het deeg, met de gehakte noten, bessen, gedroogde cranberries en meng het tot een homogene massa. Doe het in een ingevet cakeblik of een taartvorm en de koek circa 50 min in de oven.
Laat de koek afkoelen. De koek is warm en koud lekker.

Variatie: Mensen met een glutenvrij dieet kunnen deze koek ook prima maken met havermeel of half om half met teff of hazelnotenmeel/amandelmeel.