Speltbrood humus-avocado

4 september 2015

Deze lunch is handig meenemen en toch gezond. En wat ik vooral ook lekker vind is de brood lucht in huis als ik een speltbrood heb gebakken. De geur van vers gebakken brood doet het water bij mij in de mond lopen. Speltmeel bevat minder gluten dan tarwemeel en is niet genetisch gemanipuleerd wat bij tarwe wel het geval is. Kikkererwten zijn rijk aan eiwitten en daarom ook een aanrader voor fanatieke sporters.

 

Ingrediënten speltbrood.
150 gram speltbloem
450 gram volkoren speltmeel
20 gram boter
7 gram gist
8 gram Himalaya zout
380 ml water

 

Bereidingswijze:
Voeg alle droge ingrediënten in een bakmachine samen en doe als laatste het water erbij. Zet de machine op het volkoren menu. Circa 4 uur. Laat het brood 10 min afkoelen voordat je het snijd.

 

Ingrediënten humus
250 gram kikkererwten
1 teen knoflook
Scheut citroensap
Scheut olijfolie
Himalaya zout
Tahin (minimaal 6 eetlepels, meer is lekkerder)
Groene kruiden, zoals peterselie, bieslook, tuinkruiden, rozemarijn naar smaak toevoegen.

 

Bereidingswijze
Laat de kikkererwten een nacht weken, kook ze daarna volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Pureer de kikkererwten en laat ze daarna afkoelen. Pers de knoflook en meng de andere ingrediënten erdoor. Zorg dat het lekker smeuïg is. Voeg op het laatst de fijn gesneden groene kruiden erdoor.

 

Snij een avocado door de midden en haal de pit eruit. Snij vervolgens de binnenkant in blokjes en lepel de blokjes op het speltbroodje met een laagje humus. Makkelijk om mee te nemen.

 

Variatietip: Wissel de avocado in voor dikke plakken komkommer. Lekker op een warme zomerdag.