Vegetarische Erwtensoep

21 november 2015

Eindelijk de winter is in aantocht! Het wordt kouder, en de meeste bladeren zijn nu van de bomen. Dan is het bij mij tijd voor erwtensoep! En erwtensoep is niet alleen ontzettend lekker, maar door de spliterwten bevat het ook nog eens veel eiwitten. Ik eet dit graag met een vegetarische worst, of oud speltbrood wat ik van de brood-bak-ronde van de vorige dag heb overgehouden. Deze soep heeft wel wat tijd nodig, maar met dit koude weer ben je liever binnen dan buiten.

Ingrediënten (6-8 personen)
– 2,5 liter water
– 550 gram split erwten
– 2 laurierblaadjes
– 1 zoete aardappel
– 350 gram knolselderij
– handje vol peterselie
– 1 tl kerriepoeder
– 1 tl kurkuma
– 1 tl zwarte peper
– 1 grote winterwortel
– 2 grote uien
– 2 takjes tijm
– 6 sprietjes bieslook
– 3 teentjes knoflook
– 3 biologische bouillonblokjes

Bereidingswijze:
Voeg de spliterwten en laurierblaadjes aan het water en de bouillonblokjes toe, en kook de erwten in 30 min gaar. Snijd en hak alle overige groente, en voeg dit na 30 min toe. Vervolgens laat je soep nog 45 min koken op een laag vuur, haal daarna de laurierblaadjes uit de soep en mix alles tot een glad geheel met de mixer. Voeg als garnering de bieslook toe aan de kommen soep.

Wil je geen knoflook kegel, snijd dan de kern van de knoflookteen eruit, of gebruik zwarte gefermenteerde knoflook. Na knoflook eten op peterselie knabbelen heeft geen zin.

Geniet van deze overheerlijke wintersoep!