Behandeling en onderzoek

Vrije radicalen test

Vrije radicalen zijn instabiele moleculen die zichzelf stabiel proberen te maken door moleculen van een celmembraam te stelen. Wanneer de aangevallen molecuul zijn elektron verliest, wordt het zelf een vrije radicaal. Het begin van een kettingreactie. Vrije radicalen versnellen het verouderingsproces, waardoor we vatbaarder worden voor ziekten, zoals kanker en hart- en vaatziekten. Vrije radicalen kunnen ook ontstaan door invloeden van buiten af, zoals slechte voeding, stress, sigarettenrook, straling, chemicaliën of medicijnen. Teveel vrije radicalen kunnen ons lichaam veel schade aandoen, doordat ze allerlei soorten cellen vernietigen en organen functioneel beschadigen. De anti-oxidanten kunnen helpen de schade te beperken en daarom is het van belang om voeding te eten die veel anti-oxidanten bevat. Deze zitten met name in groenten en fruit. Het niveau vrije radicalen in het bloed kan gemeten worden door te kijken naar de wijze van stolling van een druppel bloed onder de microscoop.

Bloedonderzoek

Bij een standaard bloedonderzoek worden een aantal buisjes bloed afgenomen ter controle. Deze inzameling van buisjes bloed is meestal massaal en wordt vervolgens opgestuurd naar een laboratorium. Tussen het moment van bloedafname en analyseren zit geruime tijd, het bloed verliest hierbij vitale kenmerken, waarop men niet meer kan testen. In het laboraturium wordt door middel van computers het bloed geanalyseerd en gekeken naar diverse afwijkingen in het bloed. Door het
gebruik van technologie worden er gemiddelde waarden berekend en wordt er algemeen gekeken naar het bloed. Helaas ziet men dan niet de specifieke kenmerken in het bloed. Zo kan het zijn dat je zes keer bloed prikt, je helemaal gezond bent, maar al weken niet meer uit bed kunt komen. Voor deze mensen kan de Levend Bloed Analyse een aanvullend onderzoek zijn.

Bij welke klachten kan levend bloed analyse een uitkomst zijn:

  • Vermoeidheidsklachten (PVS, chonische vermoeidheid, CVS, ME)
  • Gewrichtsklachten en spierklachten
  • Klachten die lijken op lyme
  • Klachten aan de maag en darm (buikpijn)
  • Schimmelinfecties in de darmen (candida)
  • Regelmatige ziekten door verminderde weerstand
  • Hypoglycaemie
  • Allergieën en daarmee huidklachten
  • Tekorten aan vitaminen of mineralen

Ook op een tal van andere gebieden kan een Levend Bloed Analyse een uitkomst geven. Met name als er in het reguliere circuit geen verdere oplossingen mogelijk zijn.

Levend Bloed Analyse is een onderbouwing van het consult en geeft een richting aan, er is een mogelijkheid om mee te kijken op het scherm naar het bloed, zodat er uitleg gegeven kan worden over de elementen die in het bloed zichtbaar zijn. Wij verwijzen door naar een arts als er sprake is van langdurige bloedarmoede of hoge vrije radicaal schade. Regulier bloedonderzoek en levend bloedanalyse geven elkaar een mooie aanvulling en duidelijk inzicht op eventuele pathologieën.

Naast Levend Bloed analyse beschikken wij over verschillende meetinstrumenten. Zo kunnen wij na het afnemen van een paar druppels bloed of een buisje bloed meer te weten komen over bijvoorbeeld de HB-, glucose- en cholesterolwaarden in het bloed. Ook kunnen wij op verschillende aandoeningen van de lever, de vetstofwisseling en de nieren testen en ook op diabetes. Daarnaast kunnen we onderzoek doen naar voedselintoleranties.

Darmmicrobioom onderzoek

Bacteriën zijn in grote hoeveelheden aanwezig op onze huid en in de slijmvliezen, maar de hoeveelheid bacteriën in onze darmen overtreft alles. Alleen al in de dunne en dikke darm leven naar schatting 100 biljoen bacteriën. Dit is meer dan het totale aantal lichaamscellen van het menselijk lichaam. Samen met microben vormen deze bacteriën de zogenoemde microflora van de darmen oftewel: de darmflora. De darmflora bevat voornamelijk nuttige bacteriën die het lichaam op vele manieren ondersteunen. Deze bacteriën spelen een actieve rol in het lichaam. Zo zijn ze onder andere betrokken bij het immuunsysteem, hersenactiviteit en vitamineproductie. De samenstelling van de bacteriën is voor iedereen anders.

Vaak wordt de darmflora op vroege leeftijd aangetast en vervolgens nooit meer opgebouwd met als gevolg chronische ziektes. De darmslijmvliezen en de darmflora zijn verantwoordelijk voor 80% van het immuunsysteem. Word je vaak ziek, dan is het vrijwel zeker dat de darmflora en/ of de darmslijmvliezen niet in orde zijn. Reageer je op meerdere dingen allergisch, dan geldt hetzelfde. Alle slijmvliezen van het lichaam staan met elkaar in verband. Je zou het kunnen zien als 1 groot orgaan; als er één stukje zwak is dan is het hele orgaan kwetsbaar. Daarom gaan eczeem of astma en darmklachten vaak samen. Mogelijk is er een allergie voor voeding, waar je niet van op de hoogte bent en die je darmslijmvliezen verzwakt. Dat kan je gevoeligheid voor bijvoorbeeld blaasontstekingen of hooikoorts verergeren.
Wat wordt er onderzocht in het ontlastingsonderzoek?

Bij ons kunt u op eenvoudige wijze de samenstelling van uw darmmicrobioom inzien, en inzicht krijgen hoe u uw gezondheid kunt verbeteren. Uw persoonlijke darmmicrobioom rapportage geeft een overzicht van de bacteriën. Dit onderzoek wordt uitgevoerd op de ontlasting die u zelf opstuurt naar het laboratorium. U krijgt van ons een testpakket mee naar huis, zodra de uitslag binnen is bespreken wij dit in een vervolg consult. Op basis van de huidige kennis en microbioomonderzoek geven wij inzicht in de balans tussen gezondheid bijdragende en minder goede bacteriën. U krijgt tips hoe u de samenstelling positief kunt beïnvloeden.

Lichamelijk onderzoek

Dit kan zijn pupilreflex, tongdiagnose, urineonderzoek, organische zuren test, speekseltest. De hormoonuitscheiding in 24 uurs-urine geeft soms een duidelijker beeld dan een bodycheck. Daarnaast kan de uitscheiding van organische zuren en essentiële aminozuren worden bepaald. Deze test is nuttig om een beeld te krijgen van de verhouding van de verschillende neurotransmitters , verstoringen in de normale fysiologie van de energieproductie , afvalstoffen van schimmels of verkeerde bacteriën en tekorten van een of meer essentiële aminozuren. Omdat aminozuren de bouwstenen zijn van hormonen en neurotransmitters zijn dit uitermate belangrijke voedingsstoffen. Lichamelijk onderzoek geeft aanknopingspunten in het opstellen van het behandelplan.

Verschillende behandelingen
Goed onderzoek is de basis van een effectieve behandeling. Er zijn veel vooruitstrevende behandelmethodes, die vallen onder de noemer progressieve geneeskunde. Binnen Health-Compact combineer ik de kennis van verschillende therapieën tot een behandelmethode.

De behandelmethoden zijn niet altijd wetenschappelijk onderzocht en vervangt dus ook niet de reguliere geneeskunde.