Beter suiker dan zoetstof!

13 januari 2016

Ja, je leest de titel goed! ‘Beter suiker dan zoetstof!’ Kunstmatige zoetstoffen bevatten geen calorieën, maar gek genoeg zorgen ze er wel voor dat het gewicht toeneemt. Dat komt uiteindelijk doordat ze onze bloedsuiker verhogen en bovendien het systeem stilzetten dat die bloedsuiker reguleert. Oftewel.. Stop alsjeblieft met het innemen van zoetstoffen, want ons lijf snapt het anders niet meer. 

Stoppen met het innemen van zoetstoffen, is dat makkelijk? De werkelijkheid leert dat er bijna geen drank of voedingsmiddel te koop is zonder toegevoegde hulpstof, of het moet onbewerkte biologische producten zijn of het zit in een glazenfles met water. In de EU zijn er officieel 1521 hulpstoffen toegestaan. Daarvan is minstens twee derde door chemici in elkaar geflanst. In tegenstelling tot natuurlijke stoffen, waarmee ons spijsverteringskanaal en immuunsysteem in de loop van de tijd heeft leren omgaan, zijn deze door de mens gefabriceerde hulpstoffen in onze voeding een soort vreemde indringers. En dat is nu precies het probleem! Uit nieuw onderzoek blijkt dat voedingsadditieven niet alleen toxisch kunnen zijn, maar dat ze ook ons lichaam voor de gek houden door het te laten denken dat het energie en voedingsstoffen krijgt terwijl dat niet het geval is.

We zitten midden in een obesitasepidemie. Door verschillende gezondheidsautoriteiten zou dit komen, doordat we teveel suiker en vet eten. Hun advies luidt om over te stappen naar vetarm voedsel en suikervervangers. Vergeet niet dat kunstmatige zoetstoffen een omzet van anderhalf miljard dollar per jaar oplevert. Het is zelfs aan tandpasta toegevoegd. De eerste zoetstof die ontdekt werd was saccharine. Tegenwoordig zijn er al 19 verschillende zoetstoffen waarvan nog steeds beweert wordt dat deze 100% veilig zijn. Aspartaam is de meest omstreden zoetstof en heeft een lange geschiedenis van schadelijke gezondheidseffecten.

Maar zorgen kunstmatige zoetstoffen dan echt voor gewichtstoename? Een aantal onderzoeken op de Universiteit van Texas waarbij 100.000 mensen bij betrokken waren, zowel kinderen als volwassenen, geeft als eindconclusie gewichtstoename. Voor sommige mensen onbegrijpelijk. Als mensen van een dieet met veel calorieën en veel suiker overstappen op een menu met weinig calorieën en nepsuiker, kan het theoretische niet anders dan dat ze gewicht verliezen. Dit blijkt dus uiteindelijk niet het geval!

Ons brein is zeer complex en deze kunstmatige zoetstoffen zorgen voor misleiding van het brein. Het lichaam proeft iets zoets en verwacht daarom een energie-impuls, maar die blijft uit, dus probeert het zelf aan die verwachting tegemoet te komen door meer te eten. In 2008 vergeleken onderzoekers met behulp van functionele MRI-scans de reactie van onze hersenen op kunstmatige zoetstoffen en op gewone suiker. De resultaten zijn verbazingwekkend. Suiker activeert hele andere hersendelen dan kunstmatige zoetstoffen. Ze halen uiteindelijk het lichaam op twee manieren onderuit. Eerst door de bloedsuikerspiegel te laten stijgen, en daarna door het mechanisme lam te leggen wat de bloedsuikerspiegel moet laten dalen. Twee grote problemen die maar tot één ding kunnen leiden: gewichtstoename. We weten nu dat de ware oorzaak van de vetopslag niet een teveel aan calorieën is, maar een teveel aan suiker in het bloed.

De bekendste zoetstoffen hieronder even op een rij:
– Aspartaam (E951)
– Sucralose (E955)
– Acesulfaam-K (E950)
– Saccharine (E954)
– Cyclamaat (E952)
– Xylitol (E967)

Ik hoop dat je door het lezen van dit artikel een afkeer hebt gekregen van alle kunstmatige zoetstoffen die er op de markt zijn. Het voedsel wat je eet heeft van zich zelf al genoeg smaak om jou te laten genieten. Er zijn verschillende kookboeken die echte en onbewerkte recepten promoten en inzichten geven in het gebruik van verschillende kruiden. Houd je oren en ogen goed open en gebruik daarbij je gezonde verstand. Probeer voor jezelf de 80-20% regeling aan te houden in je dagelijkse voedingspatroon. Zo krijg je 80% gezonde voeding binnen en 20% vulling. En als je dan toch vulling eet, zorg dan dat het gewoon suiker bevat in plaats van kunstmatige zoetstoffen. Weg met die light producten dus!