Zuurkoolsalade

23 januari 2016

Zuurkool smaakt niet alleen lekker, maar bevat ook veel vitamine C. Zuurkool werd vroeger al gegeten tegen scheurbuik. 200 gram zuurkool bevat ongeveer 50 mg vitamine C. Alle gefermenteerde producten, zoals zuurkool, biologische boerenyogurt, kefir, zure room, zuurdesem hebben een gunstig effect op onze darmbacteriën. De melkzuurbacteriën (Lactobacteriën) kunnen allerlei toxines en schimmels afbreken. Als onze darmflora in goede conditie verkeerd, verbeterd ons immuunsysteem waardoor we ons zelf tegen de buitenwereld beschermen. Daarnaast bevat zuurkool ook veel vezels, wat de stoelgang verbeterd en obstipatie en diarree tegengaat.

Zuurkoolsap drinken, helpt bij acne en eczeem. Verwerk de zuurkool het liefst rauw, zodra het gekookt wordt gaan er veel vitamines verloren.

Ingrediënten:
– 400 gram biologische zuurkool
– 100 gram geraspte wortel
– 85 gram pecannoten
– 75 gram rozijnen
– 1 appel

Dressing:
– 3 á 4 lepels geitenkwark
– 1 theelepel kurkuma
– 1 theelepel paprikapoeder
– 1/2 theelepel korianderzaadpoeder
– 1 theelepel komijnpoeder
– snufje Himalayazout en Zwarte peper.

Bereiding:
Snijd de appel in stukjes en meng alle ingrediënten in een schaal. Meng de dressing apart in een kommetje en voeg dit toe aan de salade. Roer alles goed door elkaar. Eventueel wat peterselie knippen voor garnering.