Bread á la Kirsten

14 oktober 2015

Het is weer even mijn ‘experimenteermoment‘ in de keuken en dit is een recept wat de moeite waard is om te delen. Voor ik het wist had mijn vriend het halve brood opgegeten. Hij let een maand lang op zijn voeding en zorgt dat hij geen geraffineerde suikers binnen krijgt. In zo’n maand word je nog bewuster van de hoeveelheid producten die daadwerkelijk suiker bevatten. En dat zijn er meer dan je denkt. De supermarkt wordt opeens heel beperkt en het wordt veel in de keuken staan. Vandaar dit brood zonder geraffineerde suikers. Met een beetje roomboter of biologische frambozen jam, is dit zeer genieten!

Op veel etiketten zie je geen suiker meer staan (dit wordt door de consument al vaker als ongezond bestempeld), maar glucose-fructose siroop. Deze combinatie wordt toegepast, omdat het de houdbaarheid verhoogd, een zeer lage kostprijs heeft, een goede smaak en een lekker aroma bevat. Het lost beter op in een vloeistof dan suiker dus het is ook toegankelijker om aan producten toe te voegen. Zelfs in veel biologische producten zit deze siroop. Deze combinatie van glucose-fructose is absoluut ongezond voor ons. De glucose verhoogt onze bloedsuikerspiegel en bevorderd vetopslag. Vervolgens moet onze lever de fructose verwerken. Een groot deel wordt door de lever omgezet in vet. Onze huidige hoge consumptie van glucose-fructose zorgt voor:
– Verhoging van ons cholesterol- en ons triglyceridenniveau.
– Het verlaagd onze gevoeligheid voor insuline waardoor een grotere kans op diabetes type 2 en alle klachten die daar omheen bij horen. Bijv. Staar, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, ontstekingsziekten, Alzheimer ect.
– Het bevorderd de ontwikkeling van buikvet
– Het bevorderd leververvetting, dit wordt zelfs al bij jonge obese kinderen gezien. Fructose kan namelijk alleen door de lever verwerkt worden.
– Het verhoogt urinezuur. Een stof die mede verantwoordelijk is voor jicht, artritis, nierstenen, gewrichtspijnen.

Deze stof staat op verschillende manieren op het etiket. Als HFCS, high fructose corn syrup, als fructose siroop, als glucose-fructose siroop of als maisstroop/maissiroop. Belangrijk om deze zoetmaker zoveel mogelijk te vermijden!

Ongeraffineerde korte suikers zijn o.a:
– Fruit
– Ahornsiroop
– Kokosbloesemsuiker
– Rijstsiroop
– Palmsuiker
– Honing

Essentiële suikers zijn specifiek nodig om alle communicatie tussen cellen in ons lichaam en ons brein mogelijk te maken. Essentiële suikers vormen als het ware ‘antennes’ op onze celwanden, zodat cellen naar elkaar kunnen ‘praten’ en elkaar kunnen informeren zodat de juiste ‘acties’ in werking worden gezet. Snelle communicatie is van groot belang denk bijvoorbeeld eens aan ons immuunsysteem. Als er één foute bacterie is moeten alle cellen die hiermee te maken hebben zo spoedig mogelijk weten wat ze moeten doen. Deze essentiële suikers zijn ook een zeer belangrijke schakel in ons spijsverteringskanaal. Ze zorgen dat de barrièrefunctie van onze slijmvliezen optimaal blijven. Dit slijmvlies is belangrijk om lichaamsvreemde stoffen of toxines tegen te houden. Eigenlijk zijn onze darm slijmvliezen het puntje op de ‘i’ als het gaat om de uiteindelijke vertering van voedingsstoffen. Door jarenlange beschadigingen van de darmslijmvliezen ontstaan er vaak tekorten aan voedingsstoffen, hoe gezond ons voedingspatroon ook is. De meest voorkomende tekorten zijn: Vitamine A, D, E, B12, Jodium, Selenium, Zink en IJzer. Onze spijsvertering fungeert als een soort netwerk van raderen. Je speeksel communiceert al met je alvleesklier als je eten zich nog in de mond bevindt.

Momenteel zijn er 8 suikers die essentieel worden geacht:
Mannose: komt veel voor in broccoli, groene bonen, linzen, verschillende soorten bessen, perziken, ananas, kelp, fenegriek. Bekend als extract uit cranberry’s tegen blaasontstekingen.
Glucose: Probeer deze suiker vooral uit natuurlijke bronnen te halen, zoals groente en fruit.
Xylose: Let op: Is niet hetzelfde al Xylitol, dit is namelijk een chemische vervanger. Deze suiker is te vinden in Kelp, bessen, zaden, rogge, erwten, kool en mais.
Galactose: komt voor in borstvoeding en in zuivel waar het ontstaat uit lactose. Ook tomaten en hazelnoten bevatten galactose.
Fucose: wordt aangetroffen in kelp, zeewier, champignons en verschillende soorten paddenstoelen. Dit suiker is belangrijk voor ons immuunsysteem en onze hersenen.
N-Acetyl glucosamine: komt voor in chitine het schildje van insecten, wormen, garnalen maar ook in paddenstoelen en haaienkraakbeen. Deze stof is belangrijk voor ons kraakbeen/bindweefsel.
N-Acetyl galactosamine: wordt gevonden in natuurlijke bronnen: runderproducten, shiitake paddenstoelen ook Agar Agar is rijk aan dit suiker.
N-Acetyl-neuraminezuur: wordt ook wel siaalzuur genoemd. Deze essentiële suiker komt o.a. voor in borstvoeding, kippeneieren, colostrum en rauwe melk. Belangrijk voor onze hersenontwikkeling, leervermogen en geheugen.

Oke, volgens mijn hebben we nu genoeg informatie over suiker binnen en kunnen we vol goede moed aan dit gezonde brood beginnen.

Ingrediënten:
– 150 gram volkorenspeltmeel
– 3 rijpe bananen
– 50 gram Medjool dadels
– 2 el pompoenpitten
– 1 el zonnebloempitten
– grote hand walnoten
– 1 tl zeezout
– 2 el wijnsteenbakpoeder
– 1 tl kokosolie
– 2 el geraspte kokos
– 3 eieren
– 30 gram gedroogde cranberry’s
– 25 gram rauwe cacao nips of 50 gram 85 % cacao chocolade

Bereidingswijze:
Verwarm de oven op 180 graden en vet het cakeblik in met kokosolie. Doe vervolgens eieren, speltmeel, medjool dadels en twee rijpe bananen in de mixer en mix het tot een zacht geheel. Schep het deeg in een kom en voeg de kokos, bakpoeder, pitten, walnoten, zeezout en de laatste banaan in stukjes toe. Roer alles goed door elkaar en schenk het vervolgens in het bakblik. Zet het vervolgens 45-50 min in de oven en het brood is klaar. Laat het goed afkoelen voordat je het eet. Zelf vind ik het brood koud het lekkerst, maar meningen verschillen! Geniet ervan…

Bron:

Home

Home


Boek: Weten van heerlijk eten deel 2