Kabeljauw Ovenschoteltje.

10 oktober 2015

Ovenschoteltjes vallen vaak zwaar op de maag, door de aardappels in de schotel of het kaas wat erover heen is gestrooid. Dit ovenschoteltje is vullend, maar ligt niet zwaar op de maag. Het voordeel van ovenschoteltjes vind ik dat je het al in de ochtend of middag klaar kan maken, en dan ’s avonds hoef je het alleen nog maar in de oven zetten.

Vis en omega 3 visoliën bieden de sterkste bescherming tegen hartziekten. Ze kunnen voorkomen dat mensen die reeds een hartaandoening hebben, of zelfs al een hartaanval gehad hebben, (opnieuw) een hartaanval krijgen.
Door het eten van vette vis zoals zalm, forel en haring, en van supplementen met omega 3 vetten, is het risico van veel hartziekten te verminderen, zoals aderverkalking, hartritmestoornissen, hartaanval en hartfalen. Wie reeds een hartaanval gehad heeft, kan het risico van een tweede aanval met 30 procent doen dalen enkel door meer visolie te consumeren.
Deze bevindingen komen uit een groot overzichtsonderzoek van alle publicaties van de laatste 30 jaar. Hoofdonderzoeker Carl Lavic van het Oschner Medical Center in New Orleans adviseert voor gezonde mensen dagelijks 500 mg omega-3-visolie, met zowel eicosapentaeenzuur (EPA) als docosahexaeenzuur (DHA). Voor mensen met een reeds bestaande hartkwaal beveelt hij het dubbele aan: 1000 mg per dag.

Ingrediënten voor 4 personen:
– 3 grote zoete aardappels
– 1 bloemkool
– klein ui
– 500 gram kabeljauw
– 2 tl kerriepoeder
– 2 biologische bouillonblokjes
– zeezout en zwarte peper
– 1 el kokosolie
– 3 teentjes knoflook
– 200 ml speltroom

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de ovenschaal in met wat kokosolie. Snijd de bloemkool en de ui in kleine stukjes evenals de zoete aardappel. Maak de vis schoon en doe hem in een kom, marineer hem met kerriepoeder, snufje zeezout en wat zwarte peper. Knijp daarna de teentjes knoflook eroverheen. Leg de helft van de plakjes aardappel in de ovenschaal en leg de bloemkool, ui en dan de vis er boven op. Verdeel de rest van de plakjes aardappel erover. Doe vervolgens de speltroom en de eetlepel kokosolie in een pannetje met twee bouillonblokjes en verwarm dit al roerend. Schenk het over de inhoud van de ovenschaal het bak het ovenschoteltje dan 60 min in de oven.

Tip: Ovenschaal van 20×24 cm.

BRON:
J Am Coll Cardiol, 2009; 54: 585-594
Powerfood Rens Kroes